FORTUNA

Android aplikace

Online podpora! Začni chatovat
Máš zprávu! Začni chatovat

Davis Cup je věčný

Tenisový blog Jaroslava Plašila

Díl 5.

Davis Cup je věčný

Možná jste to na některých profilech Davis Cupu taky viděli, oslavné kolečko tenistů před bouřícími ochozy v Campusu Trentino v La Sereně po postupu domácího Chile přes Kazachstán. Je z toho cítit, že tradiční mužská týmová soutěž je stále velmi silnou značkou, přestože má za sebou kontroverzní změny a před sebou zatím nevyjasněnou budoucnost. A je skvělé, že do finálové fáze prošel i perspektivní český výběr s novodobými tahouny Jiřím Lehečkou a Tomášem Macháčem. Ať už bude v dalších letech formát soutěže jakýkoli, máme tu už celkem silný příslib další velké daviscupové party, která může směle navazovat na dřívější úspěchy Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

Víkendové kvalifikační kolo bylo velmi dobře obsazené i díky pěti hráčům ze světové dvacítky a také někdejším grandslamovým šampionům. Nastupovat v národních barvách je pro spoustu tenistů stále atraktivní, ale taky emočně složitější. Stojí to spoustu psychických sil, což pak někteří reprezentanti mohou poznávat na navazujících individuálních turnajích.

Ženy mají týmovou soutěž až v dubnu, takže v těchto týdnech hrají jen „za sebe.“ A pro českého fanouška to může být hodně zajímavé sledovat. Třeba pozorovat pohyb na hranici světové padesátky, kde žebříčkově prakticky sousedí dvě výjimečně talentované Lindy, Nosková a Fruhvirtová. I když se obě zcela jistě soustředí jen na své vlastní snažení, mohla by z toho být minimálně v dalších měsících velmi zajímavá sportovní rivalita, která může pomoci oběma.

Linda Nosková má teď šanci svou pozici vylepšovat, hraje turnaj v Linci, a podobně jako Kateřina Siniaková a nakonec i Markéta Vondroušová, rovnou hlavní soutěž. Pro české tenisové příznivce je to výtečná příležitost navštívit podnik kousek za hranicemi. A ideálně vidět české úsměvy na kurtu.

Pokud ještě nedojde ke změnám na poslední chvíli, Kateřina Siniaková vstoupí do turnaje soubojem s nasazenou trojkou Rumunkou Beguovou, která zaujala několika výbornými výsledky na začátku roku. Třeba v Adelaide zdolala Ostapenkovou z Lotyšska a Rusku Kuděrmětovovou a podlehla až pozdější vítězce a zatím nejlepší singlistce sezóny Sabalenkové z Běloruska.

I tak bych ale Kateřině Siniakové hodně věřil, nejenom v úvodním utkání. Byť ji v tom druhém může čekat nebezpečná a rychle hrající Italka Giorgiová. Siniaková nedávno na Australian Open v Melbourne získala další grandslamový titul v deblu, udržela post jedničky, doma oslavila narozeniny maminky i dalších příbuzných. Měla velkou touhu po úspěšné čtyřhře vylepšovat pozici ve dvouhře a právě teď v Rakousku, na tvrdém povrchu v hale, možná i s významnější podporou z hlediště, k tomu má slušnou příležitost.

A snad to může platit i pro Markétu Vondroušovou, která má ve své části pavouka vycházející hvězdu, Američanku Parksovou. Ta teď ale vyhrála turnaj v Lyonu, a na profesionálním okruhu často platí, že je velmi obtížné na velký úspěch hned na další akci bez větší přestávky navázat.

Je spousta měst, které znám jenom z letiště a vyprávění, a jedním takovým je Abú Dhabí, chcete-li Abú Zabí. Při cestách na grandslamový turnaj do Austrálie právě tam často přestupuji, a už v letadle si na obrazovce nebo z reklamních letáků prohlížím tamní okruh seriálu F1, závodní auta či rychlé živé koně. A také tamní tenisový areál s betonovými kurty a povrchem, který je mimochodem také celkem rychlý. Abú Zabí v sezoně zaplnilo místo v kalendáři po ruském Petrohradu a předchází už zaběhlým turnajům v této části světa v Dauhá a Dubaji. Původně na něm měla startovat i Tunisanka Ons Jabeurová, záruka až fotbalové atmosféry, a je otázka, jak to bude v hledišti bez arabské hvězdy vypadat. Divácké rekordy bych rozhodně nečekal, spíš komornější prostředí a v Abú Zabí ho zažijí i tři české singlistky v hlavní soutěži Marie Bouzková, Barbora Krejčíková a Karolína Plíšková, která by mohla hned ve druhém kole narazit na finalistku nedávného Australian Open Rybakinovou z Kazachstánu. Už úvodní duel má Plíšková zajímavý, je to takové tenisové el clásico se Španělkou Muguruzaovou, se kterou Karolína Plíšková odehrála už 11 zápasů. Devět jich česká tenistka dokázala vyhrát, víckrát na elitním profesionálním okruhu žádnou jinou soupeřku nezdolala.

Pokud jsem pro turnaj v Linci dával hodně šancí Kateřině Siniakové, podobně to vidím také u její deblové spoluhráčky Barbory Krejčíkové startující v Abú Zabí. Krejčíková má pobyt v arabských emirátech dlouhodobě velmi ráda. Na Australian Open naznačovala, že se po zranění zápěstí znovu dostává do formy a teď by mohla zazářit. I proto, že ve své polovině pavouka nemá například Švýcarku Bencicovou, kterou bych vybral jako jednu z největších favoritek turnaje. Krom zatím odpočívající vítězky nedávného Grand Slamu Sabalenkové z Běloruska, a už zmíněné Rybakinové, moc tenistek lepší formu v posledních měsících nemělo.

Tak ať je i vaše forma co nejlepší, hodně štěstí JP.