FORTUNA

Android aplikace

Online podpora! Začni chatovat
Máš zprávu! Začni chatovat

Hraje se o hodně

Tenisový blog Tomáše Budky

Díl 6.

Hraje se o hodně

Anastasia Potapovová porazila ve finále v Linci Petru Martičovou a získala svůj druhý titul v kariéře. Soupeřkou Barbory Krejčíkové v prvním kole turnaje v Dauhá je Veronika Kuděrmetovová a nedaleko v Bahrajnu změří Vít Kopřiva síly s Pavlem Kotovem. Naprosto triviální informace, řeknete si. Není to tak.

V době, kdy téměř celým sportovním světem cloumá diskuse o možné účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži 2024, slyšíte v tenisovém prostředí ohlušující ticho. Potapovová, Kuděmetovová i Kotov jsou samozřejmě Rusové a na jejich působení na okruzích WTA ani ATP se po začátku války na Ukrajině nic nezměnilo. Ani ostatní ruští a běloruští tenisté nemají žádné problémy. Tenisový svět je tak společně s NHL asi nejpřívětivějším prostředím pro ruské a běloruské sportovce.

V první dvacítce žebříčku WTA je pět hráček bez vlajky, v žebříčku ATP tři tenisté. To je jediný známý postih, jen symbolický. Přitom v případě Číny a případu Peng Šuaj byla organizace WTA razantní a její ředitel Steve Simon dosud drží pevnou pozici. Tenisové organizace se zmohly jen na zbabělou odvetu proti Wimblednu, který jako jediný ruské a běloruské sportovce na své kurty nepustil.Nechci předjímat, jaká by měla být v tomto směru rozhodnutí ani to, jak by měly WTA a ATP postupovat, ale už jen ta diskuse tenisu zoufale chybí. A na této platformě dodám: „Vsadím se, že ani v příští týdnu se na tom nic nezmění.“ Přitom se hraje o hodně, o reputaci a pověst tenisu.

V tomto týdnu se naopak určitě odehraje turnaj v katarském Dauhá. V hlavní soutěži jsou přímo tři české hráčky, další dvě je mohou doplnit postupem z kvalifikace. Kouzla s žebříčkem a další okolnosti dokáží na okruhu WTA hodně zajímavé věci a tak 20. hráčka světa Karolína Plíšková musela v Dauhá do kvalifikace, zatímco Karolína Muchová, která je 121. na žebříčku, v hlavní soutěži figuruje. Ale i když autor tohoto blogu v době psaní textu nezná (ani nemůže znát) výsledky kvalifikace, natož nalosování kvalifikantek do hlavní soutěže, tady se českým hráčkám prostě věří.

Od roku 2015 v Kataru vyhrály Lucie Šafářová, Karolína Plíšková a dokonce dvakrát Petra Kvitová, která přidala ještě jednu účast ve finále. Nepodceňujme, jak se kdo kde cítí. Právě Petře Kvitové bych na turnaji opět věřil. I když los je velmi těžký. Především eventuální druhé kolo proti Coco Gauffové se může ukázat jako významný indikátor letošních schopností současné české jedničky.Čeští muži se v tomto týdnu na okruhu ATP startovat nechystají. Přestože se bude hrát i v Rotterdamu, kde vloni tažení Jiřího Lehečky při jeho debutu na ATP Tour skončilo až v semifinále, kde prohrál s prvním nasazeným Stefanosem Tsitsipasem. Trénovat se prostě musí a turnajové volno občas neškodí.

Tomáš Macháč a Vít Kopřiva se představí na challengeru v bahrajnské Manamě a vzhledem k jeho obsazení – kvalitní, ale ne nepřekonatelné – si myslím, že by zejména první jmenovaný mohl dojít hodně daleko. Semifinále by tady Macháčovi určitě slušelo.

Mimochodem, na Floridě v Delray Beach je v hlavní soutěži turnaje ATP hned 11 Američanů, jen jeden z nich ale minulý týden překonal zdánlivě nepřekonatelný milník. John Isner vyhrál v Dallasu 500. tiebreak v kariéře a potvrdil svoji roli nejúspěšnějšího hráče ve zkrácených hrách v Open éře. V prvním kole na něj čeká krajan Eubanks a řekl bych, že Isner nějaký ten vyhraný tiebreak přidá i tady.

Nezapomeňte, že za stavu 15 – 0 ještě není vyhráno!

Hezký nejen tenisový týden přeje Tomáš Budka