FORTUNA

Android aplikace

Nejznámější Brenda od dob Beverly Hills 90210

Tenisový blog Tomáše Budky

Díl 8.

Nejznámější Brenda od dob Beverly Hills 90210

Ve Spojených státech začal „sunshine double“ tedy kombinace velkých turnajů v Indian Wells a Miami. Do kalifornské pouště momentálně míří většina očí tenisového světa a za týden a něco se přeostří na Floridu. Já bych ale dnešní blog rád začal někde úplně jinde.

Třináct tisíc kilometrů na západ od Indian Wells se v minulém týdnu hrál pro český tenis velmi důležitý turnaj se složitým názvem KPB Trust ITF Women Open. Byla to prostě tzv. „čtyřicítka“, tedy turnaj ITF s dotací 40 tisíc dolarů, a hrála se v Bengalúru. Pro nás je nejzajímavější, že ve finále vyhrála patnáctiletá Češka Brenda Fruhvirtová. A navíc jakým způsobem!

S domácí Indkou Ankitou Rainaovou prohrávala 0:6 a 0:3. Pak ale předvedla fantastický obrat a vyhrála 0:6, 6:4 a 6:0. Říká se, že kromě výsledku je důležitý také způsob, jakým jste k němu došli. Tady je to pro české fanoušky obzvlášť potěšující zjištění. Navíc když jiný obrat ukázala Brenda Fruhvirtová už v semifinále proti Slovince Jakupovičové v prvním setu, ve kterém ji nezastavila ani průběžná ztráta 1:5.

Tenis je velmi náročný sport. Sázet míčky přesně k čárám se naučí kde kdo. Ale trefovat je pod tlakem soupeře, před očima diváků nebo v zrcadle vlastních očekávání to je jiná liga. A proto více než kde jinde tady platí, že můžete mít i slabší svaly, ale musíte mít silnou hlavu. Brenda ji zjevně má.

Ještě jednou zdůrazňuji patnáctiletá! česká tenistka vyhrála turnaj dospělých! Je to pro ni nejcennější titul a posune se díky němu k 140. místu na světě. Řekl bych, že už teď bude u nás nejznámější „Brendou“ od dob Beverly Hills 90210, televizního seriálu, který na začátku 90. let 20. století znamenal pro československou společnost zásadní zdroj informací o životě bohaté americké mládeže.

Když se přece jen vrátíme do Indian Wells na turnaj, kterému se díky precizní organizaci, luxusnímu zázemí a štědrým odměnám přezdívá „pátý grandslam“, je jasné, že české tenistky jsou stále ve formě. Do třetího kola jich postoupilo hned šest a jakkoliv mezi nimi nemám žádnou fanouškovskou preferenci, největší radost mám tenkrát z postupu Karolíny Muchové.

Bývalá světová devatenáctka a semifinalistka Australian Open 2021 má v letošní sezóně v době vzniku tohoto blogu 7 výher a jen 3 porážky a je ve velmi dobré formě. V Kataru hrála vyrovnaně s Garciaovou, v Dubaji porazila Benčičovou a teď v Indian Wells Azarenkovou. Tenisový světe div se, ale Muchová hraje v Indian Wells poprvé v kariéře, už postoupila do třetího kola a já bych se vsadil, že půjde ještě dál. Italka Martina Trevisanová je sice žebříčkovou favoritkou, ale Muchová ji nedávno jasně porazila v Kataru a navíc i povrch a především aktuální forma hrají ve prospěch olomoucké rodačky.

Moc dobře si pamatuji, jak Karolína Muchová vylétla v roce 2019. Na turnaji v Praze porazila v prvním kole tehdy ještě kvalifikantku – dnes světovou jedničku – Igu Swiatekovou a došla až do finále. První titul sice získala až o pár měsíců později v Soulu, ale už tehdy oslňovala svou šikovností. Jemné zápěstí s úžasným citem pro míč na rozdíl od soupeřek dokázala během mžiku proměnit v drtivé kladivo, které po citlivém úderu třeba těsně za síť dokázalo přibít míček jako hřeb k základní čáře.

Tohle všechno Karolína Muchová pořád má a kdyby to vyšlo v Indian Wells proti Trvisanové (já tomu věřím), další zápas by mohl být proti Markétě Vondroušové. To byla panečku podívaná. Tak ať se to podaří!

Nezapomeňte, že za stavu 15 – 0 ještě není vyhráno!

Hezký nejen tenisový týden přeje Tomáš Budka