FORTUNA

Android aplikace

Online podpora! Začni chatovat
Máš zprávu! Začni chatovat

Parní stroj, ohromné síly zdroj

Tenisový blog Jaroslava Plašila

Díl 10.

Parní stroj, ohromné síly zdroj

Ještě z dob svého dětství si pamatuji chytlavou písničku od Viktora Sodomy, takže vím, že parní stroj je ohromné síly zdroj. A právě na to si teď často vzpomenu při „fedcupových“ duelech, ve chvílích, kdy se z české šatny ozývá týmová skladba – o poznání novější a jiný „Parní stroj“ - od Divokýho Billa.

Vsadím si!

Ať už je totiž výběr kapitána Petra Pály jakýkoli, má pokaždé také ohromnou sílu a kvalitu, což teď potvrdil i v tureckém Beleku ve vítězném kvalifikačním utkání proti Ukrajině.

Už teď se moc těším na listopadový finálový turnaj a věřím, že potřetí už to vyjde, a že české tenistky vyhrají titul i v tomto stále ještě novém formátu soutěže.

Samozřejmě teď je to ještě daleko, a taky nevíme, kdo nakonec pořadatelství dostane. V zákulisí se mluví o Švýcarsku či Velké Británii, vzhledem k tomu, že se WTA vrací od podzimu do Číny, nebylo by vůbec překvapivé, kdyby Turnaj mistryň i finálový podnik Poháru Billie Jean Kingové skončily právě tam. Nebo aspoň v podobném časovém pásmu a podmínkách.

Petra Kvitová

Ochota a touha českých tenistek nastupovat v reprezentačním dresu je naštěstí velká, ať už se hraje kdekoli, a určitě to platí pro Markétu Vondroušovou, která je v ženské týmové soutěži a v národních barvách zřejmě ještě mnohem lepší tenistkou ve srovnání s individuálními turnaji.

I na nich ale pochopitelně může zářit a v začínající antukové sezóně může mít i velké cíle. Největší šance u ní vidím vzhledem k podmínkám v Římě a pak i na Roland Garros.

Mám radost, že teď výborně vypadá na kurtu i Karolína Muchová, další výjimečně šikovná tenistka, která se postupně vrací do špičky po dlouhodobých zdravotních problémech. Obnovila spolupráci se slovenským koučem Emilem Miškem, pod kterým se před lety vyšvihla do elitní stovky i ke grandslamovému čtvrtfinále, a také ona by mohla už brzy „trefit“ parádní výsledek.

Markéta Vondroušová i Karolína Muchová teď ještě odpočívají a netýká se jich první významný antukový turnaj v Evropě, štědře dotovaný, pravidelně silně obsazený a pro české fanoušky celkem dobře dostupný Stuttgart.

Bohužel, zase tolik českých hráček na něm tenisoví příznivci neuvidí, Petra Kvitová, nedávná šampionka z Miami, se ještě před začátkem hlavní soutěže pořadatelům kvůli bolestem pravé nohy omluvila. Mimochodem jen ona a Američanka Pegulová jsou hráčkami TOP10, které teď v Německu chybí.

V pavouku ženské dvouhry jsou tak jenom Karolína Plíšková a Barbora Krejčíková a obě mají na úvod velmi těžký los. Plíšková se už potřetí v tomto roce a celkově posedmé utká se Sakkariovou z Řecka, a je zajímavé, že s ní nikdy neprohrála dvakrát za sebou, možná i kvůli motivaci soupeřce vrátit (nejenom) předchozí porážku.

Barbora Krejčíková se těšila, že bude mít v hledišti rodinu a své blízké, a podporu bude potřebovat, v prvním kole se utká s Ruskou Samsonovovou, se kterou ve dvou těsných setech prohrála před dvěma měsíci v Abú Zabí. Česká tenistka by teď ale měla mít na pomalejším povrchu mnohem větší šance uspět, tím spíš, že to bude pro Samsonovovou první zápas na antuce.

Pro Krejčíkovou by mohlo být „odměnou“ za postup už čtvrté letošní utkání s Běloruskou Sabalenkovou, která je předsazená do druhého kola. A také tady platí, že by mohla mít česká tenistka vzhledem k povrchu větší naděje na výhru než ve dvou předchozích duelech v Americe. Pro Sabalenkovou to bude také první letošní duel na oranžové hlíně, ale na rozdíl od Samsonovové, loni hrála ve Stuttgartu finále.

Antuka v hale je specifická a využít by toho mohly i některé kvalifikantky, třeba Chorvatka Martićová, která v pavouku nahradila Petru Kvitovou.

Antukových turnajů je teď všude po Evropě spousta, ale kdybych si mohl vybrat, zamířil bych do Bosny a Hercegoviny. Ve městě Banja Luka se představuje hned několik současných nebo bývalých hvězd a s jednou z nich se utká Jiří Lehečka. Český tenista si v úvodním kole zahraje s Francouzem Monfilsem. To je hráč, u kterého jsem si s trochou nadsázky vždycky říkal, že mu mnohem víc než na výsledku záleží na tom, aby byla na kurtu a v hledišti zábava. V Bosně Monfils startuje na divokou kartu, letos ještě nevyhrál a čistě sportovně, toto je velká šance pro Lehečku, který už není daleko od pozice zaručující nasazení na grandslamech.

A ještě minimálně jeden mimořádně atraktivní duel může nový turnaj v Banja Luce nabídnout. Pokud Švýcar Wawrinka zvítězí v úvodním kole, utká se v tom druhém s nejlepším tenistou světa Srbem Djokovićem.

Wawrinka byl v dobách své největší slávy jedním z nejobávanějších soupeřů Djokoviće. Podle některých zpráv od lidí, kteří měli k srbskému tenistovi blízko, měl Djoković v jisté době „strach“ jen ze dvou soupeřů, ze Španěla Nadala a právě Wawrinky. Samozřejmě, forma Švýcara je teď jiná, než v letech 2014 až 2016, kdy získal tři grandslamové tituly, přesto by fanoušci mohli vidět minimálně velmi vyrovnaný zápas, i protože teď Djokovićovi chybí nahrané a vyhrané zápasy nejenom na antuce.

Tak příjemnou zábavu a hodně štěstí všem, JP